woensdag 16 maart 2011

Specialiseren? Nixs daarvan, gewoon alles doen wat je leuk vindt.

Ik ben druk bezig om een boek te schrijven voor zelfstandige interim professionals. Over hoe de huidige interim markt momenteel functioneert, over hoe organisaties en bureaus inhuren, over hoe je daar als interim professional in moet manifesteren, on- en offline. In dat boek constateer ik dat opdrachtgevers steeds meer vragen om specialisten. En in dat boek adviseer ik interim professionals om zich duidelijk en herkenbaar te profileren. Conform het tegeltjewijsheid: “kies op gekozen te worden”.

Lopend door Haarlem kwam ik lang een winkeltje met een zalig relativerende reclame tekst op het raam:Niets specialiseren, niets kiezen voor een niche. Gewoon van alles doen waar je zin in hebt, van alles door elkaar, zonder schijnbare samenhang en logica van je producten. Zo kan het blijkbaar ook…

5 opmerkingen:

Wiebke zei

Ik vind het wel een aardige gedachte. Toch kiezen werkgevers kiezen hier niet voor.

Mijn huidige sollicitatie periode getuigt daar sterk van. Ik vind dat ik alleen maar leuke dingen heb gedaan maar werkgevers vinden het maar lastig de lijn te zien en willen zo ontzettend graag zekerheid zien: 'blijft ze lang, kan ze zich concentreren of is ze snel afgeleid met al die verschillende dingen'. Hierbij vergeten ze vaak dat ik van de generatie stam die 100 dingen tegelijk doet en gewoon overzicht kan houden. Sterker nog: ik heb het nodig om goed te functioneren. Flexibiliteit heeft niet altijd chaos als valkuil. Werkgevers hebben in het verleden ook dankbaar gebruik gemaakt van die flexibiliteit. Het is dus ook heel logisch dat ik veel verschillende dingen op mijn CV heb staan.

Toch blijft het erop neerkomen dat werkgevers liever geen (in hun ogen) ongeleid projectiel willen en kiezen voor herkenbaarheid, stabiliteit en zekerheid.

Kies voor wat je leuk vind? Ja absoluut, maar vorm je CV naar waar werkgevers voor willen kiezen.

Hugo-Jan zei

Beste Wiebke,

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk over hoe werkgevers kijken, en ik ga wat ik over specialiseren heb geschreven in mijn boek ook niet aanpassen ;)

Wat ik wel steeds meer om me heen zie is dat mensen met verschillende profielen naast elkaar werken. Met meerdere visite-kaartjes rondlopen. Het CV aanscherpen bij een sollicitatie of pitch voor opdracht, door zaken weg te laten. Dat is niet liegen, wel onnodige ruis weglaten.

succes en bedankt voor je tip.

Wiebke zei

Bedankt voor je reactie

Alex zei

Als zelfstandig ondernemer heb ik gemerkt dat het belangrijk is om breed georïenteerd te zijn.
Zelf kom ik uit de machinebouw met als vakgebied Industriële Automatisering.
Dit is een heel specifiek vak maar heeft als basis elektrotechniek.
Dat is vaak waar de klant geen kennis van heeft en waar hij ondersteuning bij nodig heeft. Ik stel mijn expertise dan ook graag ter beschikking. Daarnaast grenst aan IA toepassingen met Robots.
Hiermee werk ik samen met een machinebouwer waardoor we een compleet concept kunnen aanbieden. Inventariseren van de wens van de klant, 3D bewegingen in de machine, 3D ontwerp van de machine, machinebouw en inbedrijfsname.
Uiteraard zijn er altijd vakgebieden waar ik specialisten voor inhuur maar de basis kunnen we allemaal zelf(standig).

Hugo-Jan zei

Alex, lijkt me bij uitstek een voorbeeld van specialiseren, met een brede oriëntatie. goed grenzen weten van wat je kan en wat niet, toch de klant breed helpen door met netwerk van aanvullende experts te werken. prima.