dinsdag 9 februari 2010

Wat zijn jouw ervaringen met sites voor interimmers? Ben op zoek naar ervaringen voor een artikel.

Ik ben een artikel aan het schrijven over websites die een rol (willen) spelen bij de bemiddeling van interim-managers en interim-professionals. Er komen er steeds meer, maar werken ze ook goed?

Denk aan sites als freelance.nl, flexmanager, associates, ininterim, marktplaats (van UWV), 1001managers, Blue Carpet. Om een paar verschillende soorten initiatieven te noemen; er zijn er nog veel meer. Over deze sites heb ik al regelmatig artikelen geschreven, ook d.m.v. interviews met de initiatiefnemers (zie bijv:http://tinyurl.com/ygv34r7 ).

Ik ben bezig hier een nieuw artikel te schrijven. In dat artikel wil ik graag vooral de ervaringen van gebruikers opnemen. Dus zowel interimmers als opdrachtgevers (rechtstreeks of bureaus) Wat zijn jullie positieve en negatieve ervaringen? Graag meningen en visies. Maak je er gebruik van? Krijg je follow-up op je reacties? Ben je zo wel eens aan opdrachten gekomen? Ben je wel eens zelf benaderd omdat je in de data-base staat? Plaats je er opdrachten. Wat is de kwaliteit en kwantiteit? Zoek je wel eens in databases?

Reacties kan je hieronder kwijt, reageren per mail mag natuurlijk ook:  hugojan.ruts@mnhr.nl. De commentaren kan ik verwerken in mijn artikel (quotes gebruik ik graag, maar alleen na overleg en met je toestemming!). 

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb me bij verschillende van die sites ingeschreven. Hele toer om je profiel netjes in te vullen. nooit wat opgehoord, was ook niet erg omdat ik vol in opdracht zat. nu actiever aan het zoeken. sommige sites zijn handig omdat ze een overzicht geven, maar reageren via site als freelance heeft volgens mij geen zin. Denk dat er veel spookopdrachten op staan. Kijk meestal niets te horen.
Succes met je artikel.

Peter

Anoniem zei

(reactie via LinkedIn)

Beste Hugo-Jan,

De intenties van deze sites zijn goed."Naam" hebben ze in iedergeval gerealiseerd. Het probleem blijft alleen dat de gebruikers, lees bureau's, m.i.z. deze media gebruiken om hun database te vullen met cv's. De terugkoppeling op aanbiedingen van interimmers en bureau's is bar en bar slecht. Grote bureau's die communicatie zo hoog in het vaandel hebben doen hier vrolijk aan mee. Alleen intressante aanmeldingen worden eruit gehaald, daar zijn deze sites voor, en de rest krijgt nooit een reactie. Ja, van de site zelf, nadat de aanvraag gesloten is, en in voorkomende gevallen staat er een bedankje voor het feit dat je gereageerd hebt.

M.i.z., werkt het in onze business niet op deze wijze. Ons kent ons, oke, maar even informeren hoort daar ook bij, links - of rechtsom. Netwerken blijft moeilijk, maar het is het regelmatig informeren.

Groet,
Henk Heijtmeijer
Resourcing Group BV

Anoniem zei

(reactie via LinkedIn)
@Hugo-Jan, sluit me grotendeels aan bij Henk. Echter positieve uitzondering voor http://www.dotconnectgroup.nl/
groet, Robert Heemskerk

Ewout Wolff zei

Hai Hugo-Jan,

Een gemengde ervaring. Van doodse stilte, sites zonder enig aanbod tot betaalde sites met klusjes - geen klussen. Grappig genoeg haalde ik tot nu toe 2 klussen binnen via Twitter, maar niet via de geeikte interim sites. You2B heeft een interessant filter, waardoor voor mij interessante (externe) sites met projecten naar mij geschoten worden, maar voor de rest...er moet nog wat vertrouwen groeien, denk ik.

Misschien dat als er een massale beweging komt, zoals ooit bij Monsterboard en Marktplaats is geweest, dat dan een deel van de interim markt via dit soort sites gaan.

Hartelijke groet en leuke site !

Groet,

Ewout

Anoniem zei

(via LinkedIn)
Beste Hugo-Jan,

Gezien het vele aanbod is het op dit moment vrijwel altijd 'een richting verkeer'. Regelmatig heb ik gereageerd doch tot heden geen opdrachten via dit kanaal. Ook geen enkele reactie terug. Erg onpersoonlijk dus.
Mijn beste ervaring blijft toch nog altijd het netwerk dat je trouwens wel zelf goed (lees: intensief) dient te onderhouden.
Groet, Jos van Emmerloot

Hugo-Jan Ruts zei

Heren (er zijn toch ook wel internettende interim dames...?),

Bedankt voor jullie reacties. Hoop dat er meer mogen volgen. Ik krijg de meeste reacties via de mail. Om wat voeding aan de discussie te geven wat (anonieme) citaten:

“Ik ben van mening dat de personen die sites runnen de beste bedoelingen hebben maar niet de toegevoegde waarde bieden die nodig is om opdrachtgever en interimmer bij elkaar te brengen. Ik ben een half jaar abonnee geweest van zo'n site en ik heb er geen enkel voordeel van ondervonden.

“De meeste van de door jou genoemde sites doen eigenlijk niets anders dan deze zaken verzamelen en als je reageert een cv door sturen. Mijn ervaring is dat je na een paar weken bericht krijgt dat er niets is uit gekomen”

“Sommige sites zijn handig omdat ze een overzicht geven, maar reageren via site als freelance heeft volgens mij geen zin. Denk dat er veel spookopdrachten op staan.”

“Ze hebben hun mondvol over transparantie, maar ondertussen proberen ze gewoon de plek van de bureaus over te nemen. Alleen met veel minder toegevoegde waarde”

“Bemiddeling via internet werkt alleen voor standaard functies in bijvoorbeeld de IT. Waar kennis belangrijker is dan competenties. Ik heb er niets aan.”

Anoniem zei

reacties via RecTec:

Thirza Groothuis
"Ik gebruik deze sites voornamelijk om in contact te komen met kandidaten die nog niet in mijn eigen database staan. Helaas is de feedback van kandidaten die je benaderd soms teleurstellend. Het is frusterend als je geen reactie krijgt van een kandidaat die op het oog goed past op je behoefte. Maar ik begrijp het ook dat het heel arbeidsintensief is om je beschikbaarheid op alle sites bij te houden en aan te passen. Gat in de markt?: site waarbij je met 1 feed je beschikbaarheid op alle sites aan kunt passen."

Simone Pourier:
"Leuke vraag: beeld is dat corporate recruiters er nooit gebruik van maken, waarom eigenlijk niet? In heel veel bedrijven houdt HRM en dus recruitment zich alleen bezig met het eigen personeel. HRM is er bij wanneer inkoop input nodig heeft over functieprofielen om tot een goede selectie van leveranciers te komen, daarna houden ze zich niet meer bezig met het tijdelijk personeel. Tijdelijk personeel wordt ingehuurd via afdelingen die direct contact opnemen met de leveranciers van hun keuze, of hun aanvragen via een centraal systeem waarop de geselecteerde leveranciers zijn aangesloten uitzetten. Dus hoe komen jobs van de grote corporates op dit soort sites? Met een contract of via een afdelingsmanager met een ondernemende geest. Maar daarmee ben je er nog niet ... Als site moet je er niet op rekenen dat bedrijven zelf online aan de slag gaan met profielen en de selectie van kandidaten. De meeste inhuurders zijn er aan gewend dat met een telefoontje of een kort mailtje ze 2/3 CV's opgestuurd krijgen. Als je als site dat niet biedt, dan komt het bedrijfsleven ook niet in beweging, ook al zou het een enorme kostenbesparing opleveren. Het interessante is namelijk dat er maar weinig bedrijven zijn waar er iemand afgerekend wordt op de kosten van inhuur.

Maar, is het dan trekken aan een dood paard? Ik denk het niet. Er is een interessante ontwikkeling gaande waarbij grote bedrijven zelf een platform opzetten, waarop zowel bureaus als zzp'ers op opdrachten kunnen bieden. HRM speelt hierbij een prominente rol vanaf het begin tot aan de dagelijkse operatie. Ik merk dat voor de bedrijven die er geen trek in hebben om zelf een applicatie te bedenken, ontwikkelen en te beheren, het gebruik van een van de bestaande marktplaatsen (al dan niet als white label) een aantrekkelijk alternatief is!"

Anoniem zei

Reactie op LinkedIn

"Wat ik merk is dat er nogal wat "goudzoekers" tussen de aanbieders zitten op freelance.nl. Ik heb regelmatig gezien dat opdrachten van een andere website letterlijk gekopiƫerd worden en onder een andere aanbieder gezet.

Ik heb dit wel eens gemeld aan freelance.nl, maar daar wordt geen actie op ondernomen.

Dat maakt dat je veel tijd moet steken in nazoeken of een opdracht "echt" is of dat er een provisie-graaier tussen zit.

Doordat freelance.nl gratis is, is het dus ook wel een vrijplaats voor dit soort avonturiers, waardoor "echte" opdrachten ondersneeuwen."

Anoniem zei

Reactie op LinkedIn

"Veel van de sites of initiatieven verliezen (snel) hun kracht omdat ze te maken krijgen met alles wat zichzelf intermediair of bureau noemt maar die enkel uitblinken in copy paste en "op goed geluk aanbieden". Dus bedrijven' die copy paste acties doen met bv UWV functies en daar een leuke marge tussengooien, terwijl deze functies toegankelijk zijn voor eenieder. En/of enkel hun CV database vullen om zo uiteindelijk door veel te zaaien met deze gegevens ook ergens te kunnen oogsten..."

Anoniem zei

Helaas moet ik mij aansluiten in de lijst van mensen die zeggen dat ze nooit terugkoppeling krijgen.

Ik zit nu zelf 15 jaar in het vak interim management en ik kan me niet herineren dat ik via een internet oproep een job heb verworven.