zaterdag 7 februari 2009

Defriending: geen daden maar woorden

Het zou een van de trends binnen online sociale netwerken zijn in 2009: Defriending. Schrappen in je lijst contacten in LinkedIn, Facebook en Hyves is stoerder en moderner dan het streven naar zoveel mogelijk ‘vrienden’. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Geen afleiding meer door berichten van mensen die je vroeger nooit ‘vriend’ zou willen noemen. Burger King had er zelfs een kortstondige en veel besproken reclamecampagne mee. Voor elke tien opgezegde contacten kreeg je een gratis Whopper.

Ellen de Bruin schreef gisteren een overtuigend artikel in het NRC over dit onderwerp. Er wordt wel veel over defriending gepraat, maar er is geen enkel concreet bewijs dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Het praten er over is de hype, niet de actie. De Bruin stelt:

“Psychologisch gezien ligt het niet voor de hand dat mensen in vriendenlijsten gaan schrappen. (…) Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen een sterke weerstand voelen om iets weg te gooiden, simpelweg omdat het al in hun bezit is. Dit wordt het endowment effect genoemd en het is de reden dat kelders zo vol liggen. (…) Als mensen al ooit netwerk-site moe worden, dan zullen ze die sites gewoon verlaten en dan laten ze hun vriendenlijsten daar lekker staan”.

Geen opmerkingen: