donderdag 20 november 2008

ABNAMRO stapt in bemiddeling interimmers


ABNAMRO start een opvallend initiatief. Onder de merknaam ‘Associates’ start de bank een commercieel internetplatform gericht op het bemiddelen van interim-managers en interimprofessionals. Associates is een volle dochter van ABNAMRO maar werkt verder onafhankelijk. De site wil uitgroeien tot dè plek waar inlenende organisaties en interimmers eenvoudig en rechtstreeks zaken met elkaar kunnen doen tegen relatief lage kosten.

Directeur en initiatiefnemer van Associates, Arno Zondag, was voorheen verantwoordelijk voor de inhuur van interimmers bij ABNAMRO, een van de grootste inlenende organisaties in Nederland. Zondag: “Van alle mensen die op contractbasis bij ons werkte, was een steeds groter percentage zzp-er (zelfstandig). Dan mag
je verwachten dat de gemiddelde uurprijs daalt omdat die zzp-ers nu eenmaal minder overhead hebben. Niets bleek minder waar; door het prijsopdrijvende proces, extra tussenschakels is extra marge, blijkt het verschil in kostprijs tussen een zzp-er en een medewerker in loondienst bij bijvoorbeeld CAP Gemini, Logica CMG of Yacht nagenoeg nihil. Terwijl de toegevoegde waarde van de bureaus die er tussen zitten in verhouding beperkt blijft.

Zondag stelt dat ook veel zzp-ers ontevreden zijn over de bemiddelingsbureaus. “Ze zijn niet geïnteresseerd in de carrière wensen van diegene die ze bemiddelen. Daarnaast bieden ze geen diensten rondom het ondernemerschap van de zzp-ers, zoals administratieve ondersteuning, opleiding of andere services. Terwijl zzp-ers dat wel graag willen”.

De onvrede bij inleners blijft volgens Zondag niet beperkt tot de ABNAMRO. Maar bij gebrek aan alternatieven zijn zowel inleners als zzp-ers ‘overgeleverd’ aan bemiddelingsbureaus. Associates heeft de ambitie om die situatie te doorbreken.

Associates moet een marktplaats worden waar opdrachtgevers gratis hun opdrachten voor interim-managers en interim-professionals op minimaal HBO niveau kwijt kunnen. Ingeschreven interimmers kunnen op die oproepen reageren en zo rechtstreeks met de opdrachtgever in contact komen. Maar een opdrachtgever kan ook zelf in de database op zoek gaan naar de geschikte kandidaten. In de database zijn alleen profielen opgenomen van gescreende kandidaten. Dat wil zeggen dat het CV op juistheid wordt gecheckt. Kandidaten kunnen een online assessment af laten nemen en de resultaten daarvan toevoegen aan hun profiel. Bij een geslaagde match draagt de interimmer € 2,50 euro per gewerkt uur af aan Associates. Een erg bescheiden bedrag ten opzicht van marge die bureaus in rekening brengen (gemiddeld 25%). Daarnaast betaalt een ingeschreven interimmers een vast abonnementsfee van € 500,- per jaar (momenteel € 250,-).

Associates is zelf niet actief betrokken bij de ‘match’ tussen opdrachtgever en interimmers. Dat vergt van inlenende organisaties dus wel dat ze goed ingericht moeten zijn om zelf selectie gesprekken te voeren met interimmers. Naar mijn ervaring vergt dat wel wat anders dan reguliere interviews.

Bij het ontwikkelen van fase 1 van Associates, die nu gereed is, is gefocused op de belangrijkste eisen en wensen van de zzp-er en de inlener: het verkrijgen van een opdracht en een betrouwbare afhandeling van het contract en betaalproces. “In 2009 gaan we toegevoegde waarde gaan leveren op de gebieden administratieve ontzorging (online boekhouden, waar je als zzp-er echt wat aan hebt), opleidingen, zzp pakket (o.a. verzekeringsproducten) en een op maat gesneden zzp-pensioen”, aldus Zondag. “Maar, nogmaals: prioriteit nu is verschillende opdrachtgevers uit alle branches aansluiten op ons gratis platform, zodat wij toegevoegde waarde leveren voor elke zzp-er, in de kennisintensieve dienstverlening.”

Associates is niet het eerste online initiatief in deze markt, waar – naar mijn inschatting – voor het bemiddelen van zelfstandige interim-managers en zwaardere interim-professionals toch al gauw € 400 miljoen wordt uitgeven aan ‘search & matching’ bureaus. Ik moet zeggen dat met name de ‘achterkant’ van Associates, de infrastructuur, ondersteuning op het terrein van contracting en facturering en het assessment gedeelte er stevig en professioneel uit ziet. Associates heeft de verstandige keuze gemaakt om hiervoor met een aantal gerenommeerde externe partijen te werken. Maar veel, zo niet alles, van het succes van dit initiatief zal af hangen of het Zondag c.s. lukt om andere opdrachtgevers dan de ABNAMRO zelf zo ver te krijgen dat ze hun opdrachten op deze site in de etalage zetten.

3 opmerkingen:

Ewout Wollf zei

Hai, leuk steuk over Associates. Je laatste zin is volgens mij de belangrijkste. Ik geloof dat ik een paar weken geleden contact heb gehad met Associates hierover. Ook toen: hopen dat…

Dat is natuurlijk wel vreemd: een hoge ambitie in de markt leggen, (relatief) veel geld vragen van interimmers, maar dan alleen met ABNamro voor de dag komen. Dat lijkt mij toch niet handig.

Het idee is natuurlijk zo eenvoudig als geniaal: een stel grote afnemers van interimmers en consultants poulen in 1 online bemiddeldingsintermediair site en ranken freelancers n.a.v. bemiddeling. Waarschijnlijk kunnen zij hierdoor ook de tarieven lager houden. Maar tot nu toe is het toekomstmuziek.

Tot die tijd zie ik meer succes voor sites als http://www.m-freelance.nl, freelance.nl en http://www.you2b.nl

Jakolien Sok zei

@Ewout, ik weet natuurlijki niet wat jouw definitie van succes is ;- ) maar M-freelance heeft momenteel 1 vacature versus 679 interimmers en You2B is een leuke site maar daar houdt het ook niet over met maar 11 vacatures versus 783 interimmers.

Zondag heeft absoluut een punt dat ze het zelf gaan doen ipv de standaardbureaus maar waarom dan niet volledig in eigen hand houden en wel weer met deta’s of andere bureaus aan de slag gaan. Beetje makkelijke route en half werk als je het mij vraagt. Uiteindelijk lang niet zo vernieuwend als het had kunnen zijn..

Zijn integrale visie over de ZZP’ers versus de intermediairs vind ik wel een hele makkelijke. Tuurlijk zijn er bemiddelaars die woekertarieven vragen en niets doen voor hun interimmers maar er zijn er meer dan voldoende die wel tijd en energie steken en een normaal tarief vragen.

Maar ja dit is weer typisch een geval van negativiteit c.q. slecht nieuws is boeiender dan een gefundeerde mening geven. Populisme heet dat geloof ik….

Hugo-Jan Ruts zei

@Jakolien: Ter verduidelijking, Associates werkt niet samen met andere interimbureaus of detacheerders. Of ABNAMRO wel zaken met andere bureaus blijft doen is aan hen. Inleners binnen ABNAMRO zijn niet verplicht zaken te doen met Associates.